Hoe komt het dat een paard een ijzer verliest?

Er zijn een paar redenen, waarom een paard een hoefijzer verliest of los trapt.

  1. De bouw van het paard kan de balans van het bewegen beïnvloeden waardoor het paard meer gewicht op de voorhand heeft dan wenselijk is. Daardoor gaat het paard op de voorhand lopen en gaat makkelijker op de takken van het voorijzer staan.
  2. Als de hoefsmid een paard beslaat, moet hij de hoefijzers iets breder en langer leggen, dan de draagrand van de hoef. Zo kan de hoef uitzetten en groeien. Als het paard vaak een hoefijzer aftrapt, kan het hoefijzers iets korter en nauwer worden gelegd. Het paard zal dan wel eerder opnieuw beslagen moeten worden. De hoeven groeien immers eerder over de hoefijzers heen.
  3. Als hoef zo lang is geworden, dat de draagrand van de hoef over het hoefijzer heen komt, gemiddeld na ongeveer 8 weken, zakt het hoefijzer gedeeltelijk in de hoef. Het hoefijzer komt steeds losser te liggen en door de beweging van het hoefijzer breken de nagels af. De hoogste tijd voor nieuw beslag.
  4. Sommige paarden zijn zo druk als ze worden losgelaten en maken zulke ongecontroleerde bewegingen, dat hoeven tegen elkaar komen en een hoefijzer eraf geslagen kan worden.
An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload ­čŚÖ