Informatie over: Hoeven en hoefbeslag

Veulens

De meeste veulens worden geboren met gezonde, correcte hoeven. Bij het opgroeien van een veulen moeten de hoeven regelmatig gecontroleerd worden, om op tijd te kunnen corrigeren. Door diverse redenen kan namelijk, bij een veulen in de groei, de stand van de hoeven veranderen.

Bij veulens die geboren worden met afwijkende hoefstanden moet men al na enkele weken de hoefstand corrigeren. Door op tijd te corrigeren kun je in de meeste gevallen voorkomen dat de hoefstand afwijkend blijft. Hoe eerder hoe beter, omdat de botuiteinden in de gewrichten van het beenwerk volledige uitgehard zijn op de leeftijd van ongeveer 2,5 jaar.

Volwassen paarden

De hoefsmid zal bij volwassen paarden altijd kijken naar de stand. Bij het bekappen / beslaan wordt dus rekening gehouden met de afwijking in de stand, zodat de afwijking niet verergert en eventuele blessures als gevolg van de afwijkende hoefstand worden voorkomen.

Warm beslag

Een paard kan warm of koud beslagen worden. Bij koud beslag slaat de smid het ijzer in de juiste vorm, zonder het te verwarmen in een vuur. Ik werk in hoofdzaak met warm beslag, maar koud beslaan is geen probleem. Aangezien het hoorn van de hoef een slechte geleider voor warmte of koude is, kan er geen schade optreden bij warm beslag.

Ook wordt bij het opnieuw beslaan van het paard de slijtage van het vorige ijzer bekeken, om met het nieuwe ijzer, de stand van de voet te corrigeren.

Werktuigen

De basis van de werktuigen die een hoefsmid gebruikt, wordt gevormd door een gasoven, een aambeeld, een boormachine, een tapmachine en een schuurband. Daarnaast gebruikt hij uiteraard hamers, allerlei tangen, kapmessen en raspen.

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙